Stratégiai együttműködésekkel teremt új munkahelyet a SZEFO zrt.

2012. július 31. - 12:02

Új munkahelyek megszületését, a meglévők megőrzését biztosítja az a két, hosszú távú termelési stratégiai együttműködés, amelyet az olasz DAMA SPA.-val, valamint a francia tulajdonú Legrand Zrt.-vel kötött, a többségében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, 100%-ban állami tulajdonú Szegedi SZEFO zrt.

A világ egyik legismertebb prémium kötött-divatáru márkája a Paul&Shark tulajdonosával, a DAMA S.p.A-val, kötött tíz éves, bérmunka együttműködést a Szegedi SZEFO zrt. A két társaság tíz éve tartó, - eddig három évente megújított -, együttműködése már eddig is több, a munkahelyteremtéshez is hozzájáruló, világszínvonalú technológiai fejlesztést biztosító nettó 1.5 Mrd forint értékű beruházási program végrehajtását tette lehetővé Szegeden.

A munkakapcsolat elmélyülését jelzi, hogy miközben a 2001-ben aláírt szerződés első évében a szegedi vállalat még csak évi 27 ezer, 2011-ben már 200 ezer, a legmagasabb minőséget képviselő kötött árut szállított legfontosabb export partnerének. A minőségi elvárásra jellemző, hogy egy-egy Paul&Shark pulóver elkészítése akár ezernél is több technológiai műveletet követel meg. A SZEFO minőségorientált, kimagasló műszaki-technológiai feltételrendszerrel és ISO minőségbiztosítási rendszerrel támogatott tudásbázis alapú termelése, gyártói megbízhatósága eredményezte azt, hogy a szegedi vállalat, a távol-keleti bérmunkával szemben is megőrizte versenyelőnyét. Miközben a SZEFO a DAMA legnagyobb kötött divatárú beszállítójává lépett elő. Az elmúlt tíz évben összesen 1,7 millió darab Paul&Shark felsőruházati termék került Szegedről, a DAMA S.p.A. – öt földrészre kiterjedő – globális kereskedelmi hálózatába.

A DAMA S.p.A.-val most aláírt, tíz évre szóló, 35 millió euró keretértékű szerződés rendkívül fontos eleme, hogy a világ textiliparát is sújtó globális válság ellenére biztosít piacot és hosszú távú kiszámíthatóságot a száz százalékban állami tulajdonú, az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó SZEFO Zrt.-nek. Időtartama alatta a SZEFO, a tervek szerint évente 260.000 darab Paul&Shark terméket szállít a DAMA-nak. A vállalkozási szerződésbe foglalt - mind horizontálisan, mind vertikálisan kiteljesedő –, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés túlmutat a hagyományos értelemben vett bérmunka kapcsolaton. A partnerek összehangolják hosszú távú termékfejlesztési és beruházási stratégiájukat, elősegítve ezzel kapacitásaik minél jobb kihasználását. Emellett a közös gyártmányfejlesztés keretében kölcsönösen támaszkodni kívánnak egymás kutatás-fejlesztési eredményeire. Kiemelten kezelve, a SZEFO-nak a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) fennálló együttműködését, amelynek keretében, a két fél közös szabadalmára alapozva, a SZEFO az ezüst mikrobaölő hatását kihasználó, úgynevezett nanosilver technológiával gyárt antibakteriális felsőruházati termékeket.

A most aláírt, másik hosszú távú, a felek kiemelt együttműködési szándékát rögzítő megálla-podás a villamos rendszerek és informatikai hálózatok piacán meghatározó francia Legrand csoport magyarországi leányvállalatával jött létre. Ezen hosszú távú és kiemelt együttműködési megállapo-dásban a Legrand Zrt. többek között deklarálja, miszerint: „A legjelentősebb stratégiai partnerének tekinti a SZEFO-t termék összeszerelési bérmunka tárgykörben”, továbbá „Együttműködik a SZEFO kapacitásának mind hatékonyabb kihasználásában, elősegíti szakmai technológiai fejlődését.”,amely által a SZEFO négy vidéki fióktelephelyének, együttesen 400 fő megváltozott munkaképességű munkatársának biztosít piaci termelés alapú munkahelyet, illetve megőrizhetőségét.

Kiss Sándor, a Szegedi SZEFO zrt vezérigazgatója a stratégiai megállapodások kapcsán kiemelte, hogy a 800 fős munkajogi létszámú, ezen belül 60 %-os arányban megváltozott munkaké-pességű személyeket foglalkoztató, for profit vállalkozás, olyan rehabilitációs modellt fejlesztett ki, amelyben a megváltozott munkaképességű munkatársak rehabilitációja valóságos piacra építve, valóságos termelő munkán és hozzáadott érték termelésén alapul. A két, nemzetközi vállalattal most aláírt megállapodás, piaci szerződések, amelyben a SZEFO egyenrangú piaci partnerként jeleníti meg az érdekeit, amely mellett jelentős tudás és technológia transzfert is biztosít.

 Kiss Sándor Vezérigazgató

Chance logo


A termék az ISO 9001:2015 szabvány szerint tanúsított rendszerben készült

Fogyatékosság-Barát Munkahely